Az AJURVÉDA az élet tudománya

Abban segít, hogyan éljünk jól. Hogyan éljünk alkatunknak, személyiségünknek megfelelően, hogy a legkiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek legyünk. Mit együnk, mit ne együnk, milyen fűszereket, masszázsokat, mozgás fajtákat alkalmazzunk, ez mind része az egészségnek az ajurvéda szerint. Segít abban, hogyan éljünk úgy, hogy jó legyen nekünk, kevesebb apró-cseprő-zavaró nyavajánk legyen. Az ajurvédikus életmód magukat a betegségeket is megelőzi, enyhíti.

Általános tanácsok az egyes alkati típusoknak

Vata típus: Levegő és tér elem

Vékony, szuper hajlékony-levegő elem, vagy szikár, kötött-éter elemű
Könnyű, gyors, hideg, érdes, száraz minőségek jellemzőek rájuk. Ennek megfelelően az ehhez hasonló ételeket kerülniük érdemes.
Ha Vata típusú vagyok, hajlamos vagyok a száraz bőrre, kis, könnyű testtömegű, gyors vagyok, az idegrendszerem általában feszült. Ekkor azokat az ételeket, amelyek ugyanezeket a minőségeket hordozzák, kerülnöm kell, mert ezzel fokozom a saját diszharmóniámat.
A táplálkozásban Vataként kerülnöm kell a hideg, a száraz és a könnyű ételeket, pl. az összes nyers ételt. Könnyűt, aminek nincs súlya, nincs tömörsége.
Viszont a harmóniát hozó íze az édes, ezért is a Vata típusú emberek szívesen esznek édeset.
Kell a tűz, a főtt étel, hogy a hiányzó tüzet pótoljam.
Nyáron, délben lehet salátát fogyasztani.
Leves, főtt étel, szaftos étel, lehet csípős étel, nyugodtan fogyasztva.
Hidegben, este, télen meleg ételt egyen a Vata típusú ember.

Pitta típus: Tűz és víz jellemző összetétele

Testében az izom dominál. Határozott, pörgős, tónusos, magasabb a tesztoszteron szintje, ezért izzadság szaga büdösebb, kellemetlenebb.
Erős, gyors, hirtelen, agresszív természetű, és nem fázós típus.
Az ilyen fajta ételeket kerülnie érdemes.
Ebben a táplálkozásban kifejezetten kerülni kell a tüzet fokozó, tehát túl meleg, túl fűszeres, alkohol tartalmú ételeket, vagy a serkentőszereket, mint a tea, a kávé, a csokoládé, amelyek mind fokozzák a Pitát.
A diszharmóniát azzal tudom ellensúlyozni, ha olyan ételeket fogyasztok, amelyek inkább hűtőhatásúak.

Kapha típus: Föld-Víz elem és annak diszharmóniája

Nagydarab, nehéz. Föld alkat-nagydarab, arányos és izmos. Víz alkat-nagydarab, aránytalanul elhízott, kissé elfolyós.
Lassú, nyugodt természetű. Jellemzője a hideg, nehéz, selymes, mint a bőre is.
Ezért ezeket a típusú ételeket a táplálkozásából érdemes kivennie.
Legjobban a nehéz, túlságosan nagy nedvesség tartalmú és hideg ételek fokozzák a Kaphát. Tipikusan kerülendő a tej, tejtermékek, szénhidrátok, édes ételek.
Az összes többi íz igen, de az édes a legkevésbé ajánlott.
Blansírozott étel ajánlott.
El kell kerülni azokat a helyzeteket, amikor „egy folyó mocsárrá válik”. Ezért létfontosságú a napi, rendszeres mozgás a Kapha típusnak. Ez fogja megakadályozni azt, hogy az energia rendszer pangással reagáljon a mozdulatlanságra, és elhízzon.

Amennyiben a leírtak alapján nem tudtad magad bekategorizálni itt találod az alkati kérdőívet, ami ebben segítségedre lesz.

Egyéb kezelések, terápiák