A pajzsmirigy, pillangó alakú szerv feladata belső elválasztású mirigyként, hogy a T3 (trijodtironin+tirozin) T4 (tetrajodtironin+alfa aminosav tirozin) hormonokat a véráramba juttatja.

A pajzsmirigy hormon befolyásolja az emberi test nagyon sok folyamatát. Az idegrendszert, a szívet, a hőháztartást. Ha 35 éves vagy és hőhullámod van, akkor nem feltétlenül kell menopauzára gondolni, hanem egy pajzsmirigy kivizsgálást érdemes csináltatni.
Az izmokat és a vázrendszert befolyásolja. Minden sejt anyagcseréjét befolyásolja. Ezért van az, hogy lelassul az anyagcsere, lelassul az emésztés, és hiába eszel alig, nem fogsz tudni fogyni, mert a pajzsmirigy elkezdett lelassulni, ezért az emésztési folyamatok is lelassulnak. Szerepet játszik az agyi folyamatokban, ezért fontos a hormon pótlás, amíg a pajzsmirigy működése helyre áll.

A TSH, a Pajzsmirigy Serkentő Hormon. Akkor van egyre több a vérben, ha a pajzsmirigy hormon szint alacsony. A TSH jelzi a szervezetnek, hogy mennyi pajzsmirigy hormon van a vérben. Ha TSH magas, azt jelenti, hogy pajzsmirigy hormon kevés van a vérben. Ha elkezd csökkenni a TSH, az azt jelenti, hogy nő a pajzsmirigy hormontermelés. Új értékhatára (0,4-2)

Az Anti TPO azt jelzi, hogy van e olyan anti test, ami a pajzsmirigy ellen támad, illetve, hogy annak milyen a mértéke.

Az első nagyon fontos dolog, ami a pajzsmirigy lelki hátteréhez tartozik, az idő, az örökös rohanás, és /vagy a félelem, hogy lemaradok valamiről. A pajzsmirigy alulműködés a pajzsmirigy túlműködés következménye. Lehet nem is tudtunk róla, hogy volt egy pajzsmirigy túlműködésünk, kimerült a szervezet, és lett belőle egy pajzsmirigy alulműködés. Akár alul, akár túlműködésről van szó, az idővel mindenképp kapcsolatban van. A túlműködésnél minél több dolgot akarunk megcsinálni, ahogy a mai világban történnek a dolgok, minél többet akarunk habzsolni a tűzkorszakban. És nem vesszük figyelembe testünknek, lelkünknek, szellemünknek az igényeit. Vagy nincs lehetőségünk arra, hogy figyelembe vegyük, ezért a test mondja azt, hogy elég volt, kifáradtam, nem tudok ebben a ritmusban teljesíteni.

Emellett kialakul egy olyan belső érzet, hogy most már lemaradtam róla, most már nem érem el, most már minek, és akkor egy lelassulás következik be.
Nem minden esetben ez a háttere, de egy ilyen lelki megoldást, választ adhat. Egy direkt befékezés, mert nem tudtam elérni, vagy azért, mert nem fogom tudni elérni.

Nagyon fontos a rítus, a ritmus, a napirend megtartása, betartása, létre hozása. Tudom, hogy vannak olyan alkatok, akik képesek erre, és vannak olyanok, akik nem tudják, vagy legalábbis képtelennek érzik magukat arra, hogy ritmust hozzanak az életükbe.

A kínai gyógyászat szerint a stressz a vesét meríti le. Ez egy vese alapú pajzsmirigy alulműködés lesz.

Jang hiány alakul ki, nincs, ami mozgasson. Azt képzeljétek el, ha mi mindannyian egy üvegek vagyunk, akkor a pajzsmirigy túlműködéstől kezdődően kialakul egy dugó az üveg szájában a nyak tájékán. Majd kimerül a pajzsmirigy, de a dugó ott marad és az energia nem tud áramolni, mert itt a nyaknál megreked az energia. A Jang hiány mellett csökken a Vese-esszencia, és járulékos Lép chi hiány alakul ki.

Ezért lehet jó megoldás a mozgás, keringés fokozás, a torok tájékról a feszültség elvezetése. Ajánlott a stressz-kezelés, a stressz-csökkentés, és sok pihenés a bioritmusnak megfelelően! Emellett pedig a központosító és nyugtató gyakorlatok elsajátítása elengedhetetlen.

Ha ajurvéda szemszögből szimbolikusan akarom leírni, akkor azt mondanám, hogy a vata megnő, nagyon feltámad a szél a testben, és ez túlpörgeti a pajzsmirigyet.
El tudjátok képzelni a szélturbinát. Minél jobban fúj a szél, annál gyorsabban pörgeti a szélturbinát. Erre a szélturbinára rá van kapcsolva egy szerkezet, mondjuk egy emberi test, akkor az emberi testet túlpörgeti.
Ha csökkented a szelet, csökken a szélturbina sebessége, és a hozzá kapcsolt szerkezet is lassulni fog. Ha ez a lassító folyamat nem történik meg, a vata szele, elfújja a pajzsmirigy tűzét. Így mondhatnám el, hogy az ajurvédában, hogy lesz a túlműködésből alulműködés. A tűz alatt itt nem gyulladást értek. A tűz, ami erő, ami mozgat. Ami az egésznek azt a erejét adja, hogy a pajzsmirigy tud thyroxint termelni, vagy meleget adni. Minden, amit a tűzről pozitív értelemben el tudsz képzelni, csak itt egy kicsit túl nagy a tűz (túlműködés), majd a szél elfújja a tűzet (alul működés). Onnantól kezdve nem ég a tűz. Nincs tűz, nincs meleg, nincs energia, nem tud a pajzsmirigy dolgozni.

Ha belegondoltok a pajzsmirigy nevében is benne van, hogy megvéd, akár fizikális, akár lelki támadásról legyen szó.

Az Újmedicina-biologika szerint a fizikai szinten a betegség megjelenése a gyógyulás kezdete. Azt mondják, hogy a pajzsmirigy működési zavar egy falat konfliktus. Vagyis enélkül az élet nem élet, és ezzel együtt nem élet az élet. Tehát, hamar, gyorsan, siessünk. Amikor a mai rohanó világban a túl lassú vagyok falatkonfliktust (túl)aktiválással oldja meg. Ez a pajzsmirigy túlműködés, és ez fog átváltani alul működésbe. Amikor már nem kell gyorsnak lenni, vagy már a szervezet nem képes gyorsnak lenni, akkor indul meg a keletkezett golyvák elbontása.

Jobb oldali pajzsmirigy göbök: Falat bekebelezési konfliktus – megszerezni, gyorsan magáévá tenni.
Bal oldali göbök: Falat kikebelezési konfliktus – megakarok szabadulni valamitől: el akarok adni valamit, és meg akarom megszerezni belőle a pénzt.

Táplálkozás és életmód váltás Pajzsmirigy alulműködés esetén

A többek között a pajzsmirigynek is szüksége van Szelénre, ezért érdemes napi 100 µg-ot szedni.
Akinek az Anti-TPO értéke a megadott értékhatár alatt van (>31), (>39), az az endokrinológusával egyeztetve szedheti a Jód tartalmú étkezési kiegészítőt.
Amennyiiben az Anti-TPO értéke 31, 39 feletti, autóimmun folyamatról beszélhetünk. Ez esetben tilos a jód fogyasztás, és kerülni kell a jódtartalmú ételeket, mert ezek olaj a tűzre.

Ami bántja a vékony és vastagbelet, az a glutén, mert átszivárgóvá teszi a vastagbelet, így megakadályozza a vitaminok felszívódását. Fehérje, Jód, A-vitamin, D-vitamin, Magnézium hiány és autóimmun betegség kialakulása a glutén rovására írható. Szerepet játszik sok népbetegség kialakulásában, így az úgynevezett Metabolikus szindrómában is.

Az étkezés szempontjából, napi ötszöri glutén és tejmentes étkezés javasolt a magas Anti-Tpo-val rendelkezőknek. Ezt a vércukor szint stabilan tartása, és az éhezés elkerülése miatt is érdemes betartani.

A GAL K2+D3 cseppje a száj nyálkahártyán szívódik fel, ezért a még nem helyreállt vékonybél, és a gyulladásban lévő vastagbél esetén is felszívódik és támogatja azok helyre állítását is.

Az Omega3,6,9 olajok arányának megtartása érdekében érdemes Halolajat fogyasztani.

Az otthon könnyen elkészíthető Kimchivel helyre állítható a bélbaktériumok egyensúlya, és a fermentáltsága miatt megkönnyíti az emésztést.

Tehát a megoldás összegezve:

  • Táplálkozás és életmód váltás, a saját ritmus megtalálásával.
  • Önismeret, mely minden mást lehetővé tesz.
  • Stresszkezelés.
  • Saját igények és szükségletek tisztázása.
  • Traumák feldolgozása.
  • Szeretetteli kapcsolatok kialakítása önmagammal, barátokkal, szülőkkel, társsal.
  • Együttműködő kommunikáció, hogy az érzések ne rekedjenek meg a torokban.

Ehhez ajánlom számodra a mindezeket magába foglaló Terápiás jóga Pajzsmirigy alulműködésre – Szuper intenzív tanfolyamot és a Pajzsmirigy tornát.

Sztrapek Mónika
Természetgyógyász kineziológus, bach-virág terapeuta, shiatsu gyógyász, jóga tanárnő
+36 (20) 283 8698
monika@kinezjoga.hu
www.kinezjoga.hu