Prof. Dr. Arató Mihály emlékére

„Minden valószínűség szerint a pánikbetegség egyidős az emberiséggel. Maga a szó a félig ember, félig szamár testű Pán görög, mitikus isten nevéből származik, aki bődületes hangjával páni rémületet keltett, ha délutáni alvásában megzavarták […] Hosszú idő telt el az emberiség történetében, míg Donald F. Klein, New York-i pszichiáter professzor a szorongásos rohamokkal induló betegségnek a pánikbetegség nevet adta. E szóval kívánta jellemezni azt a katasztrófahangulatot, amelyet a beteg megél szorongásos rosszulléte pillanataiban, amikor a legnagyobb bizonyosság erejével érzi, hogy pillanatokon belül meghal, hogy mellkasi panasza csak a szívinfarktustól eredhet, és hogy remegése, verejtékezése, zsibbadása, fulladásérzése halódó testének utolsó megnyilvánulását jelenti.”
(Gábor S. Pál)

„A rohamokban jövő szorongás sok-sok testi tünetet okozhat, ami aztán téves betegségtudatot alakít ki, krónikus lefolyással, állandósult, eredménytelen kezeléssel, örökös patthelyzettel.”
(Arató Mihály)

Gyógyulj meg a Pánik betegségből
A mindennapok nyugalmáért! Az erő és a stabilitás visszanyerésére!

Megoldások, gyakorlatok pánik roham uralására, megállítására.
Trükkök, praktikák, fizikai és szellemi gyakorlatok a pánik betegségből gyógyulásra.
Pozitív kognitív terápia a megoldás érdekében.
Gyógyszert kiegészítő, helyettesítő természetes készítmények és gyógymódok használata, adagolása.

Ajánlom neked, ha nincs pánik

 • már eleged van a gyógyszerek szedéséből
 • a rohamok felőrölték az életed
 • a félelmek uralják a cselekedeteidet
 • szeretnél újra boldog életet élni
 • kezedbe vennéd életed irányítását

Rövidebb-hosszabb ideig fennálló szorongásos állapot, mely tömegiszonnyal, depresszióval, klausztrofóbiával párosulhat. A roham idején heves szívdobogás, verejtékezés, szédülés, szívrohamszerű tünetek észlelhetőek, továbbá remegés, hasmenés, hányás vagy hányinger, gyomorgörcs, sűrű vizelési inger léphet fel, illetve az ezektől való félelem kerül előtérbe. Képtelen emberek közé menni, vagy tömegközlekedési járműre szállni, főleg a föld alatt, metrón utazni.

A beteg világvégeszerű állapotba kerül, és halálfélelem gyötri. Komfort érzete az alhasi tünetek miatt eltűnik, és helyét átadja az inkontinenciától való félelemnek, mely akadályozza a mindennapos tevékenységeiben. Félelme, attól, hogy a fent leírt állapot újra be fog következni egy állandó rettegéssé teszi az életét, vagyis kialakul egy szorongástól való félelem, és képtelen lesz lazítani.

Környezete szimulánsnak tekinti, mégis fel kell hívjam a figyelmet, vegyük komolyan a tüneteit, mert nem színlel!

Valamilyen okból kifolyólag elveszíti életkedvét, levertség, kedvtelenség lesz úrrá rajta. Egy idő után, mivel nem tudja munkáját rendesen elvégezni, feleslegesnek érzi magát. Önbizalom hiánya nőttön nő, hiszen minden esemény csak az elértéktelenedését támogatja. Az állandóan érkező rohamok miatt – melyek úgy tűnnek, hogy elkerülhetetlenek – elveszti a reményt. Már nem tudja irányítani saját testét, így saját életét sem. Az összes tevékenység és az egész élet hiábavalóvá válik, nem látja a lehetőségeket, a pozitív változásokat, mert nincs más csak a szorongás, és a még több szorongástól valót félelem, mely magával vonzza a kilátástalanság érzését.

Nagymértékű szeretetvágya ellenére cselekszik, és állandóan morcos, pesszimista viselkedésével, bizalmatlanságával a legtöbb embert elmarja maga mellől, azokat, akikre a leginkább szüksége lenne, míg majdnem teljesen egyedül marad. Távolságtartó, és elzárkózik környezetétől, holott mindennél jobban vágyik az ölelésre, szeretetre.

Kérdések, amelyet a pánikbetegnek fel kell tennie magának

 • Mitől félek Valójában?
 • Mit kerülök el a rohammal?
 • Mi az a legrosszabb, ami megtörténhet velem a roham alatt?
 • Mi történhet, azután, ha bekövetkezik az, amitől a leginkább tartok?
 • Mennyire becsülöm meg saját magam?
 • Mit tudok tenni azért, hogy újra legyen értelme az életemnek?

A gyógyuláshoz vezető út

Tárjuk fel együtt a rohamokhoz vezető gyökér okot/okokat gyengéden a kineziológia segítségével, hogy megszülethessen benned a pozitív választás lehetősége, mely lehetőséget ad az újra kezdésre, hogy újra legyen kedved és bátorságod élni.

Sztrapek Mónika
Természetgyógyász kineziológus, bach-virág terapeuta, shiatsu gyógyász, jóga tanárnő
+36 (20) 283 8698
monika@kinezjoga.hu
www.kinezjoga.hu