A kiegyensúlyozottság titka

Ahogy felnőtté válunk, sokszor találkozunk a kiegyensúlyozottság kérdésével, amely nem csupán érzelmi, hanem fizikai szempontból is serkentő hatással bír. A föld elem szimbolizálja az stabilitást és az integrációt. Ha bizonytalansággal nézünk szembe az életünkben, fontos, hogy megtaláljuk a belső középpontunkat. Az elmúlt időszakban én is nagyon sokat töprengtem rajta, és rájöttem, hogy a föld elem kiegyensúlyozottsága kulcsszerepet játszik az életünkben. Elképzelhetjük, hogy a föld stabilitását úgy kell fenntartanunk, mint egy fát, amelynek gyökerei mélyen a földbe nyúlnak.

Mikor Érezzük a megbillenést?

Amikor konfliktus adódik, és a föld elem egyensúlya megbomlik, előfordulhat, hogy a kritikát bántásnak vesszük. Ilyenkor kifejezett figyelmet kell fordítanunk arra, hogy mire is van szükségünk valójában: megérteni egymást, közel kerülni önmagunkhoz, és közösen keresni a megoldásokat. A cél az, hogy mindketten egy jobb pozícióba kerüljünk, ahol képesek vagyunk konstruktívan kommunikálni. Az érzések átgondolása segíthet abban, hogy ha megsértődtem is, ne engedjem, hogy ez állandó konfrontációval terhelje a kapcsolatunkat.

Gyakran előfordul, hogy a fa elem túlműködése – például a máj zavara – csökkenti a föld erejét. Ekkor érezhetjük, hogy fáradtak vagyunk, esetleg vágyni kezdünk a stabilitásra. Ebben az esetben érdemes egy gyengéd máj méregtelenítést végezni az adott évszakhoz hangolva.

A kiegyensúlyozottság titka a föld elem egyensúlya

Amikor a lép és hasnyálmirigy meridián harmonizálásáról van szó, érdemes beiktatni a napi rutinunkba olyasmit, mint a meditáció vagy a légzőgyakorlatok, ezek segíthetnek az elemek kiegyensúlyozásában. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a harmónia megteremtésének folyamata mindannyiunkban egy belső utazás, amely során felfedezhetjük, mi tesz valójában boldoggá minket és mi az, ami különös harmóniát teremt az életünkben.

Vérminőség Javítása és Táplálkozási Javaslatok

A föld elemhez tartozó lép/méridián egyensúlytalanságának tünetei között gyakran jelentkezhetnek emésztési zavarok, fáradtság vagy akár szorongás. Ilyen esetben érdemes figyelni a táplálkozási szokásainkra és megfontolni néhány apróbb változtatást, amelyek javíthatják a vér minőségét a lép támogatásával. A föld elem táplálása érdekében fontos, hogy a napi étrendünk gazdag legyen földelő hatású ételekben, mint például a gyökérzöldségek és a kiadós levesek.

Rendszeresen alkalmazhatunk olyan táplálkozási javaslatokat, amelyek a föld elem és a lép/hasi meridián erősítésére összpontosítanak. Érdemes bevezetni a napi étkezésekbe a barna rizst, a lencsét, a hüvelyeseket, és figyelmet szentelni a K-vitamint tartalmazó zöldségeknek is. Ezeket a javaslatokat nem csupán az egészség érdekében, hanem azért is, mert a kínai orvoslás bölcsessége szerint a föld elem táplálása megerősíti alapjainkat.

A kínai szervóra használata az egészség támogatására

A kínai szervóra szerint a Föld ideje: Gyomor 7-9ó, Lép 9-11ó.
Emésztési folyamatok ekkor zajlanak, ezért javasolt ebben az időszakban a napi főétkezését egy részét elfogyasztani. Így a lép képes kivonni a szükséges dolgokat a táplálékból. Az emésztés tüze 9-14 óra között a legnagyobb, ezért az ebéd, illetve a főétkezés essen ebbe az időszakba, hogy minél több táplálék szívódjon fel, ez segít az egészség megtartásában és a fogyásban is.

Lép erősítő gyógynövények

Emellett érdemes a természet adta lehetőségeket kihasználni: például a pitypang tea remek választás lehet a lép táplálására. A népi gyógyászat tapasztalatai szerint a pitypang megtisztítja a vért, és revitalizálja a belső szerveinket.

Ezen kívül, a gumar, mint egy hagyományos indiai/ajurvédikus gyógynövény, szintén jótékony hatással van a lépre. Ennek a természetes, gyógynövénynek az eredete és hatásai megérdemlik a figyelmet, hiszen támogatja a szerv működését és az általános közérzetünket.

Személyes utunk szerepe a Lép/hasnyálmirigy meridián harmonizálásában

Tehát, személyes utunkra sosem szabad úgy tekinteni, mint egyedüli harcra, mindig emlékezzünk arra, hogy az élet egy harmóniára törekvő kapcsolat. A kiegyensúlyozottság nem csak számunkra, hanem a környezetünk számára is elengedhetetlen, hiszen amikor mi jól vagyunk, mások is jól érzik magukat körülöttünk.
Éljünk hát a föld elem erejével, tápláljuk a lépünket, és keressük a harmóniát életünkben!

Ha többet szeretnél olvasni az éves méregteleítésről és az egészség fenntartásáról, iratkozz fel hírlevelemre! Itt.

Szeretettel
Sztrapek Mónika

Ha szeretnél a Lép/hasnyálmirigy meridiánon dolgozni, szeretnéd harmóniába hozni a meridiánjaidat és a hozzá tartozó szerveidet, jelentkezz be shiatsu gyógyászatra.
Ha úgy érzed szükséged van személyre szabott meditációs és légző gyakorlatokra, válaszd a magán jógát!

Bejelentkezés után pár perccel fogsz kapni egy visszaigazolást e-mailben, amiben minden fontos információt megtalálsz az általad választott egyéni terápiáról.